Olika typer av bingo

Bingo är ett känt spel i Sverige. Bingolotto och bilbingo har bidragit till dess succé. Nu köps de flesta bingobrickorna på nätet istället. Bingoboomen började i Sverige för sju år sedan. Sedan dess har i princip alla provat spela bingo online. Har du spelat poker någon gång, vet du att det finns flera olika slags pokerspel – Texas Hold’em, Omaha, Seven Card-Stud med flera. Så är fallet även inom bingovärlden. Du får välja bland en del olika bingospel.

Variantbingo och klassisk bingo

Klassisk bingo spelas på en bricka med fem rader och fem kolumner. Den går ut på att du får en bricka med 25 nummer. Spelet startar och bollnummer från 1 till 75 börjar rulla ut ur bollrännan. Du har fem chanser att vinna – på 4 horisontella rader och när alla nummer på din bricka är täckta. Oftast ger en vinst på full bricka störst utdelning.

I Sverige är Variantbingo den i särklass populäraste typen av bingo. Variantbingo är en vidareutveckling av klassisk 75-bollarsbingo. Du får tre klassiska kvadratbrickor på en och samma bricka – i en klump. Det som är bra med Variantbingo är att du får tre chanser att vinna istället för bara en. En annan viktig skillnad mellan Variantbingo och klassisk bingo ligger i din första radvinst. Täcker du en rad vertikalt eller diagonalt, brukar det räcka för att vinna på rad ett när du spelar Variantbingo. I klassisk bingo är det endast horisontellt som gäller.

På andra sidan av Atlanten spelar man oftast klassisk bingo med en friruta. Det gör att spelets vinstmodell blir något annorlunda. Spelarna tror oftast undermedvetet att det gör chanserna att vinna större. Så är tyvärr inte fallet. Vinstutdelningen beror helt enkelt på utdelningsprocenten som bingosajten har satt och inte på typen av bingo.

Andra bingotyper

Förutom 75-bollarsbingo finns det även andra bingotyper som inte är lika populära i Sverige. I Storbritannien är det 90-bollarsbingo som gäller. Den spelas på tre rader och du får följaktligen tre chanser att vinna – på en rad, två rader och på full bricka. Andra typer av bingo som har en något tunnare skara av fans är 80-bollars bingo och Mönsterbingo.